Μικροναυπηγική ονομάζεται η τέχνη κατασκευής υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών, με αυστηρή τήρηση των κανόνων της ναυπηγικής.
Η κατασκευή πραγματοποιείται με βάση υπαρκτό πρότυπο.
Πρόκειται για χρονοβόρα όσο και δαπανηρή διαδικασία.
Μπορεί να διαρκέσει μήνες καθημερινής εργασίας, ενώ το κόστος αφορά στην αγορά των κατάλληλων υλικών και εργαλείων.
Απαιτεί πρωτίστως γνώση, αλλά και υπομονή, επιμονή και, όπως κάθε δημιουργική ενασχόληση, αγάπη για το αντικείμενο.
Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το ξύλο οξιάς, το σχοινί και το πανί. Για ορισμένα μέρη του πλοίου επιλέγεται διαφορετικό ξύλο, προκειμένου να ξεχωρίζουν (π.χ. ιρόκο για το τιμόνι). Όλα τα εξαρτήματα, εκτός από τα σχοινιά είναι χειροποίητα και λειτουργικά. Στην κατασκευή χρησιμοποιείται μεγάλη ποικιλία εργαλείων (τρυπάνι, σκαρπέλο, λίμες, πριόνι, τριβεία, σφικτήρες, βίδες κ.ά.) Το παραγόμενο «μοντέλο» αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους.

Ο Π. Σοφικίτης για τη μικροναυπηγική και την έκθεση:

Την έμπνευση να ασχοληθώ με τη μικροναυπηγική μού την κληροδότησε ο πατέρας μου, Σπύρος. Οι μνήμες που είχα απ’ αυτόν, όταν επισκεπτόμασταν τα καρνάγια της πατρίδας μου, όπου σχεδίαζε το καινούργιο, κάθε φορά, καΐκι του, είχαν κατακτήσει το μυαλό και την καρδιά μου. Τον θυμάμαι να προτείνει καινοτόμες ιδέες, για να πετύχει μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία στο σκάφος του.

Έτσι κουβαλώντας τα βιώματα και μελετώντας επί πολλά χρόνια, άρχισα να σκαρώνω τα πρώτα μου ομοιώματα πλοίων χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή ναυπηγική, για να κατασκευάσω ελληνικά κυρίως σκαριά και πλοία που είχαν γράψει ιστορία.

Ο χρόνος έφερε εμπειρία, η μελέτη με πλούτισε με γνώση πάνω στο αντικείμενο και το μεράκι, η αγάπη, η υπομονή και η επιμονή γίνανε τα πιο σημαντικά και απαραίτητα εργαλεία μου, για να μπορώ να στοχεύω όλο και πιο ψηλά όσον αφορά στην ποιότητα, την ακρίβεια και την αισθητική.

Χαίρομαι όταν τα δικά μου αντίγραφα πλοίων ταξιδεύουν σε σπίτια φίλων που τα αγαπούν. Όραμά μου όμως είναι να κοσμήσουν κάποτε το Ναυτικό Μουσείο της Καλαμάτας, όταν δημιουργηθεί, για να μπορούν να τα επισκέπτονται όλοι όσοι αγαπούν τη θάλασσα, τα καράβια και την ιστορία της χώρας μας, που είναι άρρηκτα δεμένη με τις θάλασσες και τους αγώνες της.

Αφιερώνω αυτή την έκθεση στη μνήμη του πατέρα μου που γεύτηκε και αγάπησε, μέχρι τα βαθειά του γεράματα, την αλμύρα της θάλασσας..